DDGE – Tsuke

Go Encyklopædi

 751 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Tsuke (ツケ) er det japanske ord for at “vedhæfte” en sten til en modstanders sten, så den står alene ved modstanderens sten.

På kinesisk kaldes det kào (靠) eller pèng (碰). På koreansk kaldes det buchim (붙임).

På billedet nedenunder ses hvid 1 lave en tsuke på sort sten:

Den Dansk Go Encyklopædi Tsuke 1a

Modstanderen kan godt være en gruppe på flere sten, som ses i diagrammet nedenunder:

Den Dansk Go Encyklopædi Tsuke 1b

Kriteriet for en tsuke er, at hvid ikke er forbundet med andre hvide sten. Dvs. at der ikke er hvide sten på E3, E5 eller F4, som i diagrammet foroven.

Brug af tsuke

Man skal gøre sig flere overvejelser inden man benytter et tsuke træk.

Tsuke er et kontakttræk, der vil opfattes som et angreb af modstanderen. Et problem med tsuke er, at selvom modstanderen mister en frihedsgrad, så gør du det også, men det er nu modstanderens tur.

I diagrammet nedenfor kan problemet ses:

Den Dansk Go Encyklopædi Tsuke 2

Når hvid spiller tsuke 1 mod sort sten kan sort spille 2, der reducerer hvids frihedsgrader til 2. Hvid tvinges derved til at spille 3 og sort kan spille 4 og derved have fået en fordel. I dette tilfælde vil sort stå stærkere i hjørnet, og hvid har fået en anelse mere indflydelse mod midten og siden af brættet. Men hvids sten danner en klump, som egentlig ikke har særlig stor indflydelse, så sort har fået mest ud af hvids kontaktspil. Tsuke i dette tilfælde er altså et dårligt træk for hvid.

Hvis du er mindre erfaren spiller, og bruger tsuke for meget, så vil den form for kontaktspil gøre dit spil for tæt, hvilket hurtigt vil give dig problemer mod stærkere spillere.

Men en tsuke kan også være et rigtig godt træk i bestemte situationer, f.eks. når du vil invadere din modstander eller forsøger, at skabe en base.

En tsuke som giver et godt resultat er en tesuji.

Her er et eksempel på en tsuke. I diagrammet forneden spiller hvid tsuke med 4 for at forsøge at skabe en base mod kanten øverst:

Den Dansk Go Encyklopædi Tsuke 3a

Derefter følger en række træk, der ender med at begge spillere kan være nogenlunde tilfredse med udfaldet. Men det afhænger selvfølgelig også af situationen på resten af brættet:

Den Dansk Go Encyklopædi Tsuke 3b


Denne side er fra “Den Danske Go Encyklopædi” og licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
Creative Commons-licens.

– Siden er sidst opdateret 18. december 2021 Kl. 20:47

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *