Hørt og læst om Go – November 2020

19x19 for beginners series ogs

 2,009 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Forlaget Go Dojo Danmark udgiver anden Go bog: Go: Erobringens kunst af Mogens Esrom Larsen

Go: Erobringens kunst er en grundbog i brætspillet Go.

Bogens forfatter, Mogens Esrom Larsen, har været med på Go fronten i Danmark fra første færd og har bla. grundlagt Danmarks første Go klub, Københavns Go klub.

I letlæst tekst og klare, instruktive diagrammer giver han en grundig introduktion og instruktion til spillet, omfattende regler, taktik, strategi, finesser, spileksempler – store og små – samt småopgaver mv.

Go: Erobringens kunst af Mogens Esrom Larsen er den første trykte Go bog på dansk, skrevet af en dansk forfatter. Den blev udgivet i 1989.

Denne e-bogs udgave er til minde om forfatteren og matematikeren Mogens Esrom Larsen og indholder et forord af Dansk Go Forbund og en nekrolog af Frank Hansen.

Bogen kan downloades på forlagets hjemmeside: https://godojo.dk/go-erobringens-kunst-af-mogens-esrom-larsen

19×19 for begyndere guide på OGS Forum – Ting jeg ønskede at vide, da jeg var 25 kyu

En OGS forum bruger tonybe har skrevet en række indlæg med undertitlen: “THINGS I WISH I KNEW WHEN I WAS 25 KYU”, der tilsammen danner en 19×19 guide for begyndere.

I alt svarer guiden til omkring 120 A4 siders information, så det er en omfattende guide.

Introduktionen handler om de frustrationer en begynder ofte har ved at overskue spillet fra start til slut. Han gennemgår to eksempler, der skal illustrere vanskelighederne ved 19×19 spillet.

Første del handler om begreberne sente og gote, som du kan oversætte som henholdsvis: “at have initiativet” og “at svare”. Ved at forstå disse begreber kan du svare på dine egne spørgsmål: Er det tid til at angribe? Er det tid til at forsvare? Eller at gøre noget helt andet?
Han slutter af med et tip: Gør ikke dit spil mere kompliceret end du kan håndtere det.
Forfatteren foreslår også følgende definitioner (Ikke oversat):

  • Sente: an attacking move which is so threatening that it demands an immediate, local response because the cost of the worst case scenario of ignoring it is bigger than the potential profit of any best-case scenario of playing elsewhere
  • Gote: an immediate, local, responding move, which is necessary because the cost of the worst case scenario of ignoring the previous move is bigger than the potential profit of any best-case scenario of playing elsewhere

Anden del handler om, hvordan du sætter dine sten, så du gør noget færdigt, dvs. prøve at undgå spredt fægtning. Du skal øve dig i, at tænke i sekvenser af træk, og ikke i at lægge enkelte sten på brættet.

Tredje del handler om at balancerede åbningen, så man ikke står tilbage med mindst potentiel territorie (moyo). Det anbefales ikke nybegyndere, at lægge deres to første sten diagonalt i hjørnerne.
En kort historie til advarsel forklarer, at en tidlig “pincher” hurtigt kan gøre et begynderspil til et meget kompliceret liv-og-død problem (tsumego).
Forfatteren taler kort om den kinesiske åbning og 3-3 invasioner med links til yderligere information.

Fjerde del er en introduktion til joseki. Formålet er at sætte nogle tanker i gang hos den mindre erfarne omkring åbningen og ikke at undervise i joseki.
Idéen er, at når du spiller i et tomt hjørne, så inviterer du samtidig modstanderen til at spille i det. Ved at have lidt kendskab til joseki, så får du en forståelse af, hvornår det er sikkert at spille et andet sted på brættet.
Forfatteren kalder joseki for “en schweizerkniv”. Ved at benytte de rigtige værktøjer i en given situation, så kan du besvare spørgsmålet: Hvordan kan jeg dele noget med modstanderen, så det ser ud til at være en fair handel, men som faktisk giver mig en fordel?

Femte del handler om Go spillets faser. Her gennemgås hvad du som spiller skal prioritere i de forskellige faser, hvor midtspillet opdeles i en tidlig og en senere fase.

Nøgleordet er det begreb, som på engelsk kaldes “direction of play”, som kan oversættes til noget lignende: “Hvordan man skal gribe sit spil an, så det skaber flow”.

Der gennemgås tre spil i stigende sværhedsgrad, hvor principperne forklares.

Du kan læse guiden via følgende links:

Introduction: Making Sense of Go
https://forums.online-go.com/t/19×19-for-beginners-series-introduction-making-sense-of-go/24738

Part 1: Sente and Gote
https://forums.online-go.com/t/19×19-for-beginners-series-part-1-sente-and-gote/24751

Part 2: Settling Your Stones
https://forums.online-go.com/t/19×19-for-beginners-series-part-2-settling-your-stones/24851

PART 3: PLAYING A BALANCED OPENING
https://forums.online-go.com/t/19×19-for-beginners-series-part-3-playing-a-balanced-opening/25841

PART 4: JOSEKI BASICS
https://forums.online-go.com/t/19×19-for-beginners-series-part-4-joseki-basics/31713

PART 5: THE STAGES OF THE GAME
https://forums.online-go.com/t/19×19-for-beginners-series-part-5-the-stages-of-the-game/32582

– Siden er sidst opdateret 6. januar 2021 Kl. 14:18

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *