Sådan kommer du i gang med at spille Go

Go spørgsmål

 41 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Der er sikkert mange måder at lære Go på. Her kan du læse om, hvordan jeg har forsøgt at komme i gang, og hvordan jeg tror, at man bedst kan komme i gang. Jeg vil henvise til alle de steder, som jeg har prøvet eller tænker, man kan prøve.

Hvis du ikke ved hvad Go er, og aldrig har spillet det før, så anbefaler jeg, at du læser indlæggene: Hvad er brætspillet Go og De japanske Go regler først.

Lær reglerne

Det første man skal er, at lære reglerne i Go. Der er ikke mange, men de efterlader nok mange flere spørgsmål end svar. For det første, så skal man lære nogle japanske termer og når man f.eks. læser lidt rundt omkring på internettet, så nævnes en lang række andre begreber og uskrevne regler.

Tag bare et ord som komi. I Go er det praksis, at den mest erfarne spiller har den hvide farve, altså de hvide sten, og skal spille efter sort, som starter. Da det er en fordel at starte, så kan man sige, at hvid har et handicap i forhold til sort. Sort har altså en fordel, så hvid får en komi, hvis de aftaler det. En komi er et point, som lægges til hvids resultat, når spillet er afsluttet. Typisk vil denne komi ligge mellem 5-8 points, hvor den oftest er sat til 6,5. At det er en halv skal forhindre, at kampen bliver uafgjort. Men da hvid jo oftest er den mest erfarne spiller, så er der også indført begrebet handicap. Et handicap betyder, at sort spiller får foræret en sort sten, som lægges på brættet, på nogle bestemte steder, inden sort laver sit første træk. Så komi kompenserer, at sort har en fordel ved at starte, og et handicap skal kompensere for spillernes styrker, så spillet bliver mere jævnbyrdigt, og dermed lige ”svært” for begge spillere.

Ok, det var en lang snak, selvom det var en kort snak om en enkel regel, som ikke engang er en del af de officielle japanske Go regler.

Jeg har fundet tre steder på internettet, som jeg synes, er virkelig gode til at lære én Go. Jeg har selv benyttet dem.

Hjemmesider

321go.org

Siden https://321go.org/cursus/ er på engelsk og en gratis online bog og samtidig et praksis kursus, der gennemgår Go fra helt begynder til, man har en rimelig forståelse af spillet.

Hvis du opretter en gratis konto, så har du mulighed for, at prøve alle øvelserne. Det anbefaler jeg du gør.

Hjemmesiden er Hollandsk, og da jeg oprettede en konto, så var tilmelding og bekræftelse på Hollandsk, så jeg måtte lige have fat i Google Translate.

På forsiden er der også en daglig Go opgave. Faktisk så kommer der en ny opgave, hver gang man opfrisker siden. Så der også noget at tage fat i. Hver opgave har en beskrivelse af, hvad målet egentlig er med opgave. Det synes jeg er ret godt. Jeg har fundet masser af andre steder, hvor man kan løse Go opgaver, men opgaverne aldrig haft en beskrivelse af, hvad man egentlig skal forsøge at gøre.

Youtube

Er du mere til at lytte og se eksempler, så er Youtube et godt sted, at finde Go information på. En kombination med 321go.org er helt sikkert det bedste. Det er min erfaring.

”How to Play Go” – af Shawn Ray

”How to Play Go” er en introduktion til Go i 12 afsnit. Den kan virkelig anbefales. Her er link til playlisten: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5mVjO5OFYSzIlp0aTDsE_1Xsx16AaUej

”Beginner Lecture Series” af Shawn Ray

Denne serie i 9 afsnit er en fortsættelse af ”How to Play Go” serien. Her løftes niveauet, men uden at du som begynder tabes på gulvet. Det håber jeg i hvert fald.

Her er link: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5mVjO5OFYSwLXK7ETL9cvy3ZVVtghZnc

Dwyrin’s Back to Basics – 01 – Fundamental Play

Når du har læst online bogen på 321go.org løst opgaverne, og set Youtube serien ”How to play Go” og ”Beginner Lecture Series”, så tror jeg du vil have meget glæde af denne video lavet af Dwyrin.

Han gennemgår, hvordan man kan vinde i Go med fundamental erfaring uden, at benytte en masse forskellige tekniske metoder. Han gennemgår eksempler på, hvordan modstanderen kan svare, og hvad man skal gøre for, at at have fordelen. Men han gennemgår også et rigtig spil, hvor han benytter denne fundamentale viden om spillet.

Her er link: https://www.youtube.com/watch?v=8f5-vAZ3Jik

Afsnittet kan virke lidt avanceret, men han forsøger, at undgå effektive teknikker mod en spiller, som benytter dem for, at vise, at man kan komme langt på basal viden om Go. Den er i hvert fald underholdende. Jeg vil ikke anbefale, at man ser de andre afsnit i serien, da jeg synes, de er for mere erfarne spillere.

Find et Go spil

Det kræver selvfølgelig et Go bræt, for at komme i gang med at spille. Der er ingen grund til, at gå ud og købe et rigtigt Go spil. Det kan da også være meget svært, at finde i en butik i Danmark. Det er min erfaring. Du kan selvfølgelig købe et over internettet i udlandet, men vent med det. Det er dog fint, at tjekke nogle steder ud, så du får en fornemmelse af, hvor meget et sådan fysisk spillebræt koster. Hvis du virkelig vil have et fysisk Go spil, så prøve evt. dette link: https://www.go-spiele.de/de/ . Du vil dog hurtigt erfare et et fysisk Go bræt ikke er helt billigt.

Grunden til, at jeg ikke i første omgang anbefaler et fysisk Go spil, er at du nok ikke har nogen, at spille med. Ellers kan det godt, være en god idé.

Jeg vil hellere anbefale, at du finder et Go spil på internettet, eller til din mobil. Det kan godt være svært, at finde et gratis spil på internettet, men jeg i et andet indlæg komme med forslag til, hvilke Go programmer, jeg har fundet og som jeg synes er gode.

Der findes til gengæld mange Go spil til mobilen, som jeg kan anbefale. Da jeg har en Android mobil, så kan jeg kun anbefale Android apps.

Den mest medgørlige app for en begynder er nok ”Go free” fra AI Factory Limited. Det kan hentes her: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.co.aifactory.gofree Hvis du ikke ønsker reklamer og begrænsningen på 180 træk i et spil, så er der link her til betalingsversionen, der koster 32 kroner: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.co.aifactory.go Det er ikke en reklame, men fordi den kan være svær at finde i app store, hvis man bare søger på Go, netop fordi betalingsversionen hedder ”Go”. Jeg vil lige gøre opmærksom på, at jeg ikke reklamerer for spillet, men jeg fandt selv appen god, blandt en af de utallige apps, der findes.

Start med et lille spillebræt

Et Go bræt med 19×19 felter kan godt være overvældende for en begynder. Derfor spilles Go da også på flere forskellige størrelser brætter.

Jeg vil anbefale, at du som begynder starter med et bræt med 9×9 felter. Dels bliver spillene hurtigere afgjort, men du får også trænet åbninger og forskellige generelle mønstre.

Når du føler dig tryg ved et 9×9 bræt, kan du avancere til et 13×13 bræt. Her har jeg hørt fra en professionel Go spiller, at her kommer du hurtigere i gang med midterspillet og slutspillet.

Selvfølgelig er det også en god idé, at spille en del på 19×19 brætter, i begynderfasen, da det giver en fornemmelse af hele spillets flow.

Prøv dig frem

Hvis du tænker, at du forstår de grundlæggende regler i Go, så er det bare, at kaste sig ud i spillet.

Det kan selvfølgelig gøres på mange måder. Min egen erfaring som begynder er, at hvis jeg bare spiller Go, så føler jeg, at jeg bare lægger sten mere eller mindre tilfældigt på brættet, og så ser, hvad der sker.

Jeg har fundet ud af, at ved samtidig, at lære nogle basale mønstre og deres udfald, så kan jeg teste dem i praksis, når de opstår på brættet. Sådanne grundlæggende mønstre kan man finde i mange af introduktionerne til Go, også i de referencer jeg har nævnt her i indlægget.

Mit problem har dog været, at jeg hurtigt glemmer, hvordan jeg skulle takle situationerne efter, at have læst et par stykker af dem. Men sådan behøver det selvfølgelig ikke at være for dig.

Derfor vil jeg i andre indlæg her på siden gennemgå mønstre, former og formationer, jeg støder på, og lave en oversigt over dem, så de ligger samlet på en struktureret måde og er nemme, at gå til.

r forskellige ord og fagudtryk

I starten kan det godt virke meget forvirrende med alle disse japanske ord og andre fagudtryk i Go. Der er virkelig mange og man kan sikkert bruge mange år på, at lære dem alle.

Mit råd er, at tage det afslappet og lær et af gangen grundigt.

Jeg kan anbefale Sensei’s Library: https://senseis.xmp.net/

Det er nok den største hjemmeside om Go. Det er en Wiki, så den kan godt være svær, at finde rundt i. Men søgefunktionen er god og stedet indeholder nok de fleste Go udtryk, der findes.

Spil med andre

Det at finde nogle at spille med, har nok været det sværeste for mig. Ingen af min nærmeste familie eller venner har lige været motiveret til også, at dele min interesse. Men det skal ikke afholde dig fra at prøve alligevel.

Der findes flere Go servere, men jeg har på nuværende tidspunkt ikke fundet en, som jeg kan anbefale, som den bedste. Hver server har også sine egne kvaliteter, så jeg er ved, at teste flere servere. Dem vil jeg gennemgå i et andet indlæg.

Mit umiddelbare forslag kan dog være, at prøve Pandanet, som findes her: https://pandanet-igs.com/communities/pandanet . Du registrerer dig som bruger, og henter programmet GoPanda2, som er en Go klient. Der findes også en Android klient kaldet: ”Pandanet(Go) -Internet Go Game”, som findes her: https://play.google.com/store/apps/details?id=be.gentgo.tetsuki

Studér Go mønstre

Når du er komfortabel med reglerne og har prøvet nogle spil, så tror jeg det er en god investering, at lære nogle basale Go mønstre. Et Go mønster er et bestemt måde nogle sten ligger på og en række træk, der giver et bestemt udfald. Det kan være til begge spilleres fordel.

Min erfaring er dog, at mange grundlæggende mønstre ligger spredt ud over det meste materiale om Go på internettet og i Go litteraturen.

Der er dog noget, som hedder Joseki, som er gennemprøvede mønstre gennem mange år, hvori der også beskrives alle mulige varianter. Men hold dig væk fra dem som begynder. Ja, jeg har endda hørt, at man ikke skal studere Joseki for meget, da det kan komme til at hæmme den intuitive del af spillet i Go. Joseki er ikke basale mønstre for begyndere.

Lær hellere en håndfuld basale Go mønstre, som du kan træne, når du spiller.

Løs Go problemer

Du kan også lære og træne Go problemer. Det går ud på, at du får en Go opstilling, hvor du så skal lægge sten, indtil opgaven er løst.

Du lægger altid en sort sten først, og skal så finde ud af hvids træk derefter, og så fremdeles indtil opgaven er løst.

Der findes opgaver, som enten er statiske eller interaktive. De statiske opgaver består blot af et billede, hvor du selv skal forestille dig, hvordan stenene skal lægges. De kan godt være svære, fordi du skal huske trækkene i hovedet. De dynamiske opgaver er interaktive opgaver på web eller mobil. Her lægges de hvide sten automatisk korrekt. Jeg synes, der er fordele og ulemper ved begge dele.

De statiske opgaver får mig til, at tænke mere over, hvor jeg skal lægge den næste sten, da jeg tvinges til at gennemgå forskellige muligheder og tænke flere træk fremad.

De interaktive opgaver er nemmere at gå til. Du spores hurtigere ind på idéen med opgaven. Jeg oplever dog selv, at jeg har tendens til bare, at prøve mig frem, sådan lidt tilfældigt nogle gange, da jeg jo ikke har så stor erfaring. Det tror jeg, gør det sværere for mig, rent faktisk at huske, hvad man skal gøre i opgaven, og dermed lære noget af den.

De opgaver, jeg synes er sværest at løse, er dem uden beskrivelse af opgavens mål. I hvert fald for mig som begynder. I mange tilfælde har jeg ingen anelse om, hvor jeg skal starte, især hvis opgaverne er bare af lidt højere sværhedsgrad. Men det kan være, det bliver bedre efterhånden, som jeg får erfaring med Go opgaver.

Jeg har tidligere nævnt hjemmesiden 321go.org, hvor du kan løse en masse interaktive Go opgaver. De har alle sammen en beskrivelse af, hvad målet er med opgaven. Faktisk er der 3804 opgaver, så der er til et godt stykke tid.

Har du en Android mobil kan jeg anbefale: Tsumego Pro, som kan hentes her: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.lrstudios.android.tsumego_workshop

Gennemgå andres spil

En måde, at blive bedre til Go er, at studere andres spil. Du kan f.eks. studere kommenterede spil i litteraturen eller se og høre dem på Youtube.

Jeg har efterhånden set flere på Youtube, men mest for underholdningens skyld. Det er oftest alt for avancerede spil for begyndere. Men det er interessant, at se, hvordan mere erfarne spillere takler forskellige situationer og hvad kommentatoren fortæller. Som begynder er det nok mest, hvis du vil underholdes, og ikke kan få nok af Go.

Mit råd er, at du skal vente til du bliver mere erfaren, før du kaster dig ud i, at lære noget af disse kommenterede spil.

Dit næste træk

Hvor, dit næste træk vil føre dig hen, er helt op til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *