Sådan kommer du i gang med at spille Go

Go spørgsmål Godojo Danmark

 3,107 har set denne side ialt,  3 har set denne side i dag

Der er sikkert mange måder at lære Go på. Her kan du læse om, hvordan jeg har forsøgt at komme i gang, og hvordan jeg tror, at man bedst kan komme i gang. Jeg vil henvise til alle de steder, som jeg har prøvet eller tænker, man kan prøve.

Hvis du ikke ved hvad Go er, og aldrig har spillet det før, så anbefaler jeg, at du læser indlæggene: Hvad er brætspillet Go og De japanske Go regler først.

Lær reglerne

Det første man skal er, at lære reglerne i Go. Der er ikke mange, men de efterlader måske flere spørgsmål end svar.

Det skyldes, at man skal lære nogle grundlæggende japanske Go termer. Jeg har lavet Den lille Go ordbog, hvor du kan finde korte forklaringer på de mest almindelige ord, du støder på.

En dag skriver jeg nok et indlæg med reglerne på simpelt dansk, med eksempler.

Læs en grundbog

Det er en god idé at læse en grundbog om Go. Der findes en del, du kan købe, men jeg vil foreslå at du henter “Go: Erobringens kunst” af Mogens Esrom Larsen, som du kan downloade gratis her på hjemmesiden. Bogen er ikke så tyk, så den kan godt printes ud. Det er 29 sider dobbeltudskrevet.

Bogen er en glimrende indføring i spillet på dansk, der tilmed lærer dig mange af de Go termer, som benyttes.

Hjemmesider

Jeg har fundet tre steder på internettet, som jeg synes, er virkelig gode til at lære én Go. Jeg har selv benyttet dem.

321go.org

Siden https://321go.org/cursus/ er på engelsk og en gratis online bog og samtidig et praksis kursus, der gennemgår Go fra helt begynder til, man har en rimelig forståelse af spillet.

Hvis du opretter en gratis konto, så har du mulighed for, at prøve alle øvelserne. Det anbefaler jeg du gør.

Hjemmesiden er Hollandsk, og da jeg oprettede en konto, så var tilmelding og bekræftelse på Hollandsk, så jeg måtte lige have fat i Google Translate.

På forsiden er der også en daglig Go opgave. Faktisk så kommer der en ny opgave, hver gang man opfrisker siden. Så der også noget at tage fat i. Hver opgave har en beskrivelse af, hvad målet egentlig er med opgave. Det synes jeg er ret godt. Jeg har fundet masser af andre steder, hvor man kan løse Go opgaver, men opgaverne aldrig haft en beskrivelse af, hvad man egentlig skal forsøge at gøre.

”How to Play Go” – af Shawn Ray

”How to Play Go” er en introduktion til Go i 12 afsnit. Den kan virkelig anbefales. Her er link til playlisten: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5mVjO5OFYSzIlp0aTDsE_1Xsx16AaUej

”Beginner Lecture Series” af Shawn Ray

Denne serie i 9 afsnit er en fortsættelse af ”How to Play Go” serien. Her løftes niveauet, men uden at du som begynder tabes på gulvet. Det håber jeg i hvert fald.

Her er link: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5mVjO5OFYSwLXK7ETL9cvy3ZVVtghZnc

Find et Go spil

Det kræver selvfølgelig et Go bræt, for at komme i gang med at spille. Men der er ingen grund til, at gå ud og købe et rigtigt Go spil til at starte med, da det ikke er helt billigt. Det kan da også være meget svært, at finde i en butik i Danmark.

Du kan selvfølgelig købe et over internettet. Det er dog fint, at tjekke nogle steder ud, så du får en fornemmelse af, hvor meget et sådan fysisk spillebræt koster.

Hvis du vil have et fysisk Go spil, så prøve evt. disse links:
Sverige: https://gobutiken.se/
Holland: https://www.schaakengo.nl/goshop-keima/
Tyskland: https://www.go-spiele.de/en/

Grunden til, at jeg ikke i første omgang anbefaler et fysisk Go spil, er at du nok ikke har nogen, at spille med. Ellers kan det godt være en god ide.
Jeg vil anbefale, at du finder et Go computerspil på internettet, eller til din mobil.

Der findes ikke så mange til PC, men ”Leela” er et udmærket gratis starter program.

Der findes til gengæld mange Go spil til mobilen. Da jeg har en Android mobil, så kan jeg kun anbefale Android apps.

Den mest medgørlige app for en begynder er nok ”Go free” fra AI Factory Limited. Det kan hentes her: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.co.aifactory.gofree. Hvis du ikke ønsker reklamer og begrænsningen på 180 træk i et spil, så er link her til betalingsversionen, der koster 32 kroner: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.co.aifactory.go. Da jeg anbefaler begyndere, at spille på 19×19, så skal du hente købeversionen.

Start med et et 19×19 bræt

Du har måske set Go brætter med størrelsen 9×9 eller 13×13 linjer og tænkt eller læst, at det er nemmere og mere overskueligt at lære Go på disse. Det er det ikke nødvendigvis.

Et Go bræt har størrelsen 19×19 og hvis du vil lære Go, så bør du øve dig på den størrelse bræt.

Mange steder, især på amerikanske hjemmesider kan du læse opfordringer til at starte med et 9×9 bræt. Nogle steder kalder folk det endda for et begynder bræt. Når du er dygtig nok kan du så avancere til et 13×13 bræt og til sidst til det ”store” bræt.

Det er efter min mening noget amerikansk misforstået og forældet pædagogisk vrøvl.

Selvom spillereglerne selvfølgelig er de samme, så er der meget stor forskel i vægten af de forskellige strategier og taktikker, der benyttes på et 9×9 bræt i forhold til et 19×19 bræt.

Det kan betyde, at hvis du træner for meget på et 9×9 bræt, så risikerer du at have ”fejlindlært” strategier og taktikker, som ikke nødvendigvis virker helt på samme måde på et 19×19 bræt. Derved får du meget sværere ved kunne lære at spille flydende på et 19×19 bræt.

Men jeg vil lige slutte af med, at der ligesom er to skoler. Dem som mener, at man skal starte på små brætter og så bevæge sig over på store brætter, og dem som mener man skal starte på 19×19 med det samme. Det vigtigste er nok, at finde ud af, hvad du synes virker for dig.

Prøv dig frem

Hvis du tænker, at du forstår de grundlæggende regler i Go, så er det bare, at kaste sig ud i spillet.

Det kan selvfølgelig gøres på mange måder. Min egen erfaring som begynder er, at hvis jeg bare spiller Go, så føler jeg, at jeg bare lægger sten mere eller mindre tilfældigt på brættet, og så ser, hvad der sker.

Jeg har fundet ud af, at ved samtidig, at lære nogle basale mønstre og deres udfald, så kan jeg teste dem i praksis, når de opstår på brættet. Sådanne grundlæggende mønstre kan man finde i mange af introduktionerne til Go, også i de referencer jeg har nævnt her i indlægget.

Mit problem har dog været, at jeg hurtigt glemmer, hvordan jeg skulle takle situationerne efter, at have læst et par stykker af dem. Men sådan behøver det selvfølgelig ikke at være for dig.

Derfor vil jeg i andre indlæg her på siden gennemgå mønstre, former og formationer, jeg støder på, og lave en oversigt over dem, så de ligger samlet på en struktureret måde og er nemme, at gå til.

r forskellige ord og fagudtryk

I starten kan det godt virke meget forvirrende med alle disse japanske ord og andre fagudtryk i Go. Der er virkelig mange og man kan sikkert bruge mange år på, at lære dem alle.

Mit råd er, at tage det afslappet og lær et af gangen grundigt.

Jeg kan anbefale Sensei’s Library: https://senseis.xmp.net/

Det er nok den største hjemmeside om Go. Det er en Wiki, så den kan godt være svær, at finde rundt i. Men søgefunktionen er god og stedet indeholder nok de fleste Go udtryk, der findes.

Du vil også kunne bruge min hjemmeside, efterhånden som jeg får beskrevet flere Go ord og begreber. Se: Den store Go ordbog

Spil med andre

Det at finde nogle at spille med, har nok været det sværeste for mig. Ingen af min nærmeste familie eller venner har lige været motiveret til også, at dele min interesse. Men det skal ikke afholde dig fra at prøve alligevel.

Der er dog flere muligheder. Du kan finde en internet Go server eller en klub.

Der findes flere Go servere, men jeg har på nuværende tidspunkt ikke fundet en, som jeg kan anbefale, som den bedste. Hver server har også sine egne kvaliteter, så jeg er ved, at teste flere servere. Dem vil jeg gennemgå i et andet indlæg.

Mit umiddelbare forslag kan dog være, at prøve OGS (Online Go Server), som findes her: https://online-go.com. Jeg spiller på den og synes denne Go server har den bedste brugergrænseflade og bruger oplevelse.

Jeg vil dog ikke anbefale nybegyndere, at starte med online Go. Det lyder besnærende, men jeg har flere oplevelser, som jeg lige vil dele:

  • Spiller du Go på tid, dvs, ikke korrespondance, så husk at rigtig mange spillere bor i andre tidszoner end dig
  • Brugen af AI støtte er desværre stigende, selvom det er ulovligt. Men det kan være næsten umuligt at bevise. Så hvis du ikke kender personen, så kan det være en ret utryg og træls oplevelse
  • Tonen på online Go servere kan godt være hård nogle gange, især fra yngre spillere. Det er en afsmitning, som kommer fra gaming miljøet. Det bedste man kan gøre er at ”resign” (altså give op) og så finde en anden, at spille mod. Er det slemt, så kan du ”Call moderator”. Men det er ikke værd at bruge tid på spillere, som ikke respekterer regler eller god skik
  • Jeg kan klart anbefale korrespondance Go til begyndere, så man ikke er låst fast til at spille et fuld parti. Så har man også tid til at fundere over sit næste træk

Sådan starter jeg et korrespondancespil på OGS

Enten vælger jeg ”play” i menubaren øverst, hvis jeg vil spille mod en fremmed spiller, ellers så klikker jeg på et brugernavn og trykker på ”Challenge”. Følgende dialog kommer op, og i kan se hvordan jeg har udfyldt den:

OGS Korrespondance opsætning Go Dojo Danmark

”Game Name” udfyldes selvfølgelig med det navn, du selv vælger.

Find en klub

En rigtig god idé er, at finde andre, der spiller Go.

Der findes Go klubber fordelt over hele Danmark, hvor du kan lære, at spille Go. Det er også en god måde, at møde andre danske Go spillere, deltage i turneringer osv.

Dansk Go Forbund har til formål, at udbrede kendskabet til brætspillet Go. Forbundet har eksisteret i over 30 år og er tilknyttet ”Dansk Tankesports Forbund”, er en sammenslutning af forbund, der udøver organiseret tankesport under konkurrencemæssige vilkår. For et eksempel er ”Dansk Skak Union” også tilknyttet.

Gå ind på følgende: http://www.danskgoforbund.dk/hjem/index.php/klubber på Dansk Go Forbund hjemmeside. Her finder du information om de forskellige klubber og links til de enkelte klubbers hjemmesider.

I en klub kan du også få hjælp til, at lære spillet ved, at en erfaren modstander kommenterer spillet undervejs, som f.eks. gode og dårlige træk, og hvad som gør dem til det.

Har du ikke mulighed for, at møde op i en klub, så start med nogle af de andre forslag, jeg beskriver her på siden.

Studér Go mønstre

Når du er komfortabel med reglerne og har prøvet nogle spil, så tror jeg det er en god investering, at lære nogle basale Go mønstre. Et Go mønster er et bestemt måde nogle sten ligger på og en række træk, der giver et bestemt udfald. Det kan være til begge spilleres fordel.

Min erfaring er dog, at mange grundlæggende mønstre ligger spredt ud over det meste materiale om Go på internettet og i Go litteraturen.

Der er dog noget, som hedder Joseki, som er gennemprøvede mønstre gennem mange år, hvori der også beskrives alle mulige varianter. Men hold dig væk fra dem som begynder. Ja, jeg har endda hørt, at man ikke skal studere Joseki for meget, da det kan komme til at hæmme den intuitive del af spillet i Go. Joseki er ikke basale mønstre for begyndere.

Lær hellere en håndfuld basale Go mønstre, som du kan træne, når du spiller.

Løs Go problemer

Du kan også lære og træne Go problemer. Det går ud på, at du får en Go opstilling, hvor du så skal lægge sten, indtil opgaven er løst.

Du lægger altid en sort sten først, og skal så finde ud af hvids træk derefter, og så fremdeles indtil opgaven er løst.

Der findes opgaver, som enten er statiske eller interaktive. De statiske opgaver består blot af et billede, hvor du selv skal forestille dig, hvordan stenene skal lægges. De kan godt være svære, fordi du skal huske trækkene i hovedet. De dynamiske opgaver er interaktive opgaver på web eller mobil. Her lægges de hvide sten automatisk korrekt. Jeg synes, der er fordele og ulemper ved begge dele.

De statiske opgaver får mig til, at tænke mere over, hvor jeg skal lægge den næste sten, da jeg tvinges til at gennemgå forskellige muligheder og tænke flere træk fremad.

De interaktive opgaver er nemmere at gå til. Du spores hurtigere ind på idéen med opgaven. Jeg oplever dog selv, at jeg har tendens til bare, at prøve mig frem, sådan lidt tilfældigt nogle gange, da jeg jo ikke har så stor erfaring. Det tror jeg, gør det sværere for mig, rent faktisk at huske, hvad man skal gøre i opgaven, og dermed lære noget af den.

De opgaver, jeg synes er sværest at løse, er dem uden beskrivelse af opgavens mål. I hvert fald for mig som begynder. I mange tilfælde har jeg ingen anelse om, hvor jeg skal starte, især hvis opgaverne er bare af lidt højere sværhedsgrad. Men det kan være, det bliver bedre efterhånden, som jeg får erfaring med Go opgaver.

Jeg har tidligere nævnt hjemmesiden 321go.org, hvor du kan løse en masse interaktive Go opgaver. De har alle sammen en beskrivelse af, hvad målet er med opgaven. Faktisk er der 3804 opgaver, så der er til et godt stykke tid.

Har du en Android mobil kan jeg anbefale: Tsumego Pro, som kan hentes her: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.lrstudios.android.tsumego_workshop

Gennemgå andres spil

En måde, at blive bedre til Go er, at studere andres spil. Du kan f.eks. studere kommenterede spil i litteraturen eller se og høre dem på Youtube.

Jeg har efterhånden set flere på Youtube, men mest for underholdningens skyld. Det er oftest alt for avancerede spil for begyndere. Men det er interessant, at se, hvordan mere erfarne spillere takler forskellige situationer og hvad kommentatoren fortæller. Som begynder er det nok mest, hvis du vil underholdes, og ikke kan få nok af Go. Det er en tidsrøver.

Mit råd er, at du skal vente til du bliver mere erfaren, før du kaster dig ud i, at lære noget af disse kommenterede spil.

Dit næste træk

Hvor, dit næste træk vil føre dig hen, er helt op til dig.

– Siden er sidst opdateret 1. juni 2021 Kl. 16:30

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *