Web anmeldelse – 321go.org

Anmeldelse 321go.org kursus Godojo Danmark

 1,572 har set denne side ialt,  2 har set denne side i dag

321Go er en hjemmeside, som indeholder et omfattende Go kursus for begyndere. Det er oprindeligt beregnet til at hjælpe nye unge Go spillere, men alle er velkommen til at taget kurset.

Kurset findes på 6 forskellige sprog, men engelsk er nok det bedste valg (medmindre du kan hollandsk), hvis du i forvejen læser om Go på engelsk.

Du skal registrere dig for at kunne få adgang til hele kurset, men kurset er gratis, og så vidt jeg har undersøgt, så benyttes ens email og information ikke til at sælge noget.

Kurset består af 6 kapitler. I første kapitel lærer du reglerne og i kapitel 2 de basale færdigheder, der gør der i stand til at spille Go. De resterende kapitler gennemgår forskellige elementer af spillet i stigende sværhedsgrad.

Kurset indeholder 3804 Go opgaver, så det er ikke et kursus du kan tage på en eftermiddag eller en weekend.

For hver opgave du løser får du et antal point efter hvor mange gange du har forsøgt at løse opgaven. 10 point, hvis du løser opgaven i første forsøgt, og 2 point hvis du bruger for mange forsøg. Alle points summeres op og du får en erfaringsgrad udtrykt i kyu efterhånden som du får flere og flere points. Du starter med 30 kyu, som er helt begynder. Derefter falder kyu graden, hvilket betyder større erfaring.

Formålet med 321Go

 • Tiltrække potentielle brætspillere og gøre dem interesseret i spillet Go
 • Tilbyde faciliteter til nye Go spillere for at gøre dem mere interesseret i spillet
 • Tilbyde udfordrende materiale for at gøre kommende Go spillere fascineret af brætspillet Go
 • Tilbyde Go spillere uanset erfaring studie materiale og personlig coaching til at hjælpe dem med at nå mellem erfaringsniveau i spillet

Beskrivelse af hjemmesiden

Anmeldelse 321go.org kursus Godojo Danmark

Selve hjemmesiden består af 8 bokse:

Log on now

Du kan vælge mellem 6 sprog på siden (og kurset).

Ved at oprette en konto har du fuld adgang til kurset. Tilmelding er dog delvis på hollandsk, men hvis du ikke kan gætte hvad det betyder, så kan teksten heldigvis oversættes med en online oversætter på nettet.

Siden husker, at du er logget på, så du behøver ikke, at logge på hver gang.

Før du er logget ind står der en besked: ”With an account you will have access to all kind of extra services”. Der er ikke alle mulige ekstra services ud over kurset på hjemmesiden. Måske vil det blive implementeret på et tidspunkt.

Når du har oprettet kontoen og er logget på, har du adgang og du kan se en status på din fremgang. I ”diploma” er ”30 kyu” interessant. Den fortæller din erfaringsgrad i Go. Efterhånden som du løser opgaver vil denne falde indtil du har gennemført kurset, hvor du så har din endelige erfaringsgrad.

I ”puzzling” kan du se hvor mange opgaver du har lavet ud af de 3804 opgaver.

Du kan redigere din profil, hvilket er unødvendigt, da ingen data rigtig bliver benyttet til noget.

Du kan gå direkte til kurset her fra denne boks.

321Go – news

I denne boks er kun et link til ældre nyheder, som ikke fører til andet end en side uden nyheder. Så se bort fra denne boks.

321Go – tips

Denne boks indeholder ikke andet information end et link til en side, hvor der reklameres for 3 online Go servere (Kiseido Go Server: KGS, Online Go Server: OGS, Internet Go Server: IGS), hvor du kan spille mod ”rigtige” modstandere.

321Go – course

Indeholder et link til kurset, men det er også i ”Log on now” boksen, så se bort fra denne boks.

the daily puzzle

Indeholder en Go opgave primært taget fra kurset, men også nogle andre sværere opgaver.

Det er ikke mere en daglig opgave, end man kan genopfriske siden og få en ny opgave. Men da opgaverne er i kurset, så er de egentlig ikke af særlig værdi.

321Go – helpdesk

Da jeg først så hjemmesiden var den nyeste besked fra 2017, så jeg blev meget overrasket, da der pludselig dukkede en ny besked op fra 2020.

Hvis du vælger linket til helpdesken, så kan du se tidligere spørgsmål og svar.

Hvis du ønsker, at stille et spørgsmål, så skal du ned i bunden af siden og vælge ”to the helpdesk”, hvor der dukker en side op delvist på hollandsk, hvor du kan stille dit spørgsmål. Jeg har ikke selv stillet et spørgsmål, så jeg ved ikke hvor lang responstiden er.

321Go – analyse room

Denne boks giver adgang til en side, hvor du kan stille specifikke spørgsmål til Go situationer på brættet.

Som jeg kan se det i dag, så er der ét spørgsmål fra 2012 og en kort række fra 2007. Alle spørgsmålene er dog besvaret af en af personerne bag hjemmesiden.

Spørgsmål kan stilles nederst på siden ved, at vælge ”ask a question”, som præsenterer en dialog på Hollandsk, hvor man kan stille spørgsmålet.

Det kræver, at du vedhæfter en sgf fil, hvilket kræver, at du ved hvad det er. En sgf fil er et filformat, der benyttes af Go spil, til at gemme og hente spil og dele med andre.

Det er der nok igen nybegyndere der gør, så derfor er denne funktion sikkert ikke særlig benyttet. Eller så skyldes det, at der ikke er nogen til, at besvare spørgsmålene.

321Go – information

”Take the guided tour” indeholder 18 siders information om hjemmesiden. Det meste indeholder information om features, som ikke findes på siden.

Baggrund

321go.org er et initiativ, der udspringer af gobase.org. Det er hollænderen Jan van der Steen, der står bag begge hjemmesider.

Hjemmesiden er fra 2005 og har tilsyneladende levet en omtumlet tilværelse, men virker stabil i øjeblikket. Der er dog flere features, som er fjernet gennem tiden, så det nu kun er kurset og help desken, som virker aktiv.

Folkene bag 321Go initiativet er:

 • Jan van der Steen – GoBase.org, IT og coach
 • Wim Berkelmans – Forfatter til Go bøger og coach
 • Hans Mugge – Design

321go kurset er lavet i en slags samarbejde med det hollandske Go forbund: ”Nederlandse Go Bond” og baserer sig på en serie hollandske Go arbejdsbøger af Wim Berkelmans. Det er dog ikke lykkes mig at finde bøgerne på internettet. Jeg ville ellers gerne have kigget på dem for at se, om der var nogle tips til undervisning i Go.

Mine erfaringer

Anmeldelse 321go.org kursus Godojo Danmark

Som jeg skrev tidligere, så tager det lang tid, at gennemføre kurset. Jeg brugte cirka 2 måneder på det, hvor jeg tog en opgaverække af gangen, når jeg havde tid.

Først efter den første uges tid gik det op for mig, hvor mange opgaver 3804 opgaver faktisk er. Det er faktisk en kæmpe samling opgaver.

De to første kapitler er meget gennemarbejdede og en god introduktion til spillet. Jeg var meget fristet til at springe dem over, da jeg jo godt kender de basale færdigheder. Men der er to grunde til, at det er en god ide at gennemføre begge kapitler, selvom du har erfaring med Go i forvejen:

 • Hvis du er lidt mere end nybegynder, så er godt, at få repeteret de mest basale koncepter ved Go igen og igen. Det skal sidde på rygraden.
 • Hvis du er interesseret i, at lære andre Go, så kan du hente god inspiration til emner og indhold for nybegyndere
 • Kurset beregner din teoretiske Go erfaring, hvid du gennemfører hele kurset, så de 2 første kapitler tæller altså med.

De øvrige kapitler indeholder forskellige områder af Go spillet. Selve kursusteksten er holdt på et minimum, så det kan godt være, at du skal søge mere viden andre steder om emnet, for at kunne løse opgaverne.

Opgaver

Alle opgaver stiger i sværhedsgrad efterhånden, som du arbejder dig igennem kurset. Hvis du ikke kan løse en opgave, så er mit råd, at springe den over, og så vende tilbage til den senere, eller når du er færdig med sidste kapitel. Jeg endte med cirka 8 opgaver efter sidste kapitel, som jeg simpelthen ikke kunne finde ud af. Men efter at have løst alle de andre opgaver i kurset, så fik jeg klaret dem også, så jeg har helt sikkert lært noget.

Lidt mere om opgaverne. Når jeg løste opgaver, så var jeg så fordybet, at jeg ikke lagde mærke til, at jeg var påbegyndt et nyt sæt opgaver. Da stort set alle opgavesæt skifter mellem, at man benytter sort eller hvid sten, så fik jeg en del fejl ved, at jeg ikke havde opdaget, f.eks. at nu var det sort sten, som man skulle benytte. Det var nok mere til irritation for mig selv, at jeg ikke var mere opmærksom på det.

I det sidste kapitel løb jeg ind i et problem. Det så ud til, at jeg havde gennemført kurset, men jeg manglede stadig 414 opgaver. Løsningen var, at trykke på næste opgave, når et opgavesæt var færdigt, så kom man frem til næste sæt. Hver opgave har dog ingen titel, så man skal selv gætte sig frem til, hvad emnet er eller opgaven går ud på.

Erfaringsgrad

For de nysgerrige, så sluttede jeg kurset med 30286 point og med erfaringsgrad 12 kyu, da alle opgaver var løst. Da der var rigtig mange opgaver, hvor jeg fik minimum point, så er jeg sikker på, at andre kan komme meget højere op i erfaringsgrad.

Der er dog noget man skal vide omkring kursets beregnede erfaringsgrad.

Den baserer sig på den vurdering folkene bag hjemmesiden mener, man har efter at have gennemført kurset. Da der ikke er direkte sammenhæng mellem teoretisk Go erfaring og praktisk Go erfaring, så fortæller graden ikke noget om, hvor god du faktisk er til at spille Go.

Men den kan give en indikation af, hvilken sværhedsgrad af Go opgaver du kan/skal vælge, så det passer til dit niveau eller din ambition.

Konklusion

Selvom selve hjemmesiden ikke lever op til sine ambitioner, så indeholder den nok det mest omfattende Go kursus på internettet. De andre services, som skulle være implementeret, er ikke-eksisterende eller meget sparsommelige. Jeg vurderer dog, at det er et spørgsmål om tid, funding eller indtægter.

Kurset er virkelig godt for nybegyndere og op til mellem erfarne spillere. Det er egnet til alle aldersgrupper. Jeg vil tro, kurset spænder fra 30 kyu – 10 kyu, men jeg kan ikke sige det med sikkerhed.

Jeg vil faktisk sige, at kurset er et MUST, hvis du vil investere i, at lære Go og blive en bedre Go spiller. Så jeg kan varmt anbefale kurset.

Vurdering

Fordele

 • Hjemmesiden indeholder nok det mest omfattende Go kursus på internettet
 • Kurset indeholder virkelig mange opgaver i stigende sværhedsgrad og ordnet efter emne
 • Alle opgaver har en beskrivelse af, hvad målet er, så du behøver ikke gætte dig frem til, hvad opgaven egentlig går ud på
 • En gennemførelse af kurset kan være en god indikator for, hvilken teoretisk erfaringsgrad i Go man har

Ulemper

 • Selve hjemmesidens indhold lever ikke op til, hvad dens ambition er
 • Det sidste kapitel i kurset er ufærdigt og det kræver en del krumspring for at kunne komme til, at løse de sidste cirka 400 opgaver
 • Der kunne godt være mere dybdegående forklaringer for hvert emne afsnit
 • Det ville være en fin detalje, hvis man kunne downloade opgaverne i sgf format, da nogle af egner sig som et godt eksempel, man selv kunne benytte overfor mindre erfarne Go spillere

Kilder

Welcome to 3-2-1 Go, your assistant for the exciting game Go, everyone’s game
https://321go.org/home/

321 Go
https://senseis.xmp.net/?321Go

– Siden er sidst opdateret 25. september 2020 Kl. 16:31

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *