Hørt og læst om Go – Januar 2022

Fanaro Io Why play Go?

 941 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Rengo: Online Go for mange personer er nu muligt på OGS

Rengo (連碁) er et japansk ord, der betyder “et spil Go mellem to hold” på samme spillebræt. Oftest spiller man to personer mod to personer, altså en slags firepersoners Go. Men rengo kan også spilles med flere end to personer på hvert hold.

I daglig tale kalder mange det også for pargo, når to par spiller mod hinanden på samme bræt. Men det kan forveksles med Pair Go, som er en konkurrenceudgave af rengo. Pair Go er et registreret varemærke og denne variation ejes af Japan Pair Go Association. I pair go består hvert par af en mand og en kvinde og der er nogle helt specifikke regler for spillet. Det skal dog siges at der i reglerne omkring køn står: “I princippet”, men Japan er jo et ret konservativt land, hvad det angår.

OGS (Online Go Server) har netop annonceret at de har implementeret rengo, hvor hvert hold kan været et hvilket som helst antal spillere. Det har været efterspurgt længe, men nu er det muligt.

For at spille rengo skal du oprette et brugerdefineret spil og vælge “Rengo” i dialogen:

OGS rengo 1

Derefter åbner et nyt vindue, hvor andre spillere kan tilmelde sig spillet. Hvordan man vælger antal spillere kan jeg ikke umiddelbart finde ud af.

Jeg vil nok kalde det for en delvis implementering af rengo på OGS.

Det er ikke muligt at lave en rengo udfordring, så man kan spille med bestemte brugere. Jeg kan i hvert fald ikke finde den feature. Så ville det nemlig være muligt at spille rengo sammen med sine venner eller klubkammerater. Så synes jeg, det bliver interessant. Men det kan være den feature også kommer på et tidspunkt.

Her er links for mere information:

Annoncering af rengo på OGS: “Rengo is now available” – https://forums.online-go.com/t/rengo-is-now-available/40604

Rengo på “Sensei’s Library” – https://senseis.xmp.net/?rengo

For nysgerrige, der vil vide mere om Pair go – “Japan Pair Go Association”: http://www.pairgo.or.jp/setumei/rule.htm

Hvorfor egentlig spille brætspillet Go?

Ja, det kan være et interessant diskussionsemne. Jeg er faldet over en artikel, der behandler emnet ud fra mange perspektiver, skrevet af brasilianeren Philippe Fanaro.

Der er tale om en forholdsvis lang artikel, der dækker følgende områder:

  • Hvad er motivation? Dette afsnit er en række forskellige perspektiver på begrebet motivation. Jeg synes afsnittet er interessant som inspiration, men alt for ustruktureret og overfladisk efter min smag. Har du ikke tænkt over hvad motivation egentlig er, så kan det være en god inspiration til dine egne tanker om begrebet
  • En liste over forskellige Go spilleres grunde til, hvorfor man bør spille Go
  • Philippes egen brainstorm over grunde til at spille Go
  • Diverse noter med materiale og links, som kan anvendes som ekstra læsestof
  • Philippe Fanaros personlige grunde til at spille Go
  • En liste med kendte/berømte personer, som har eller spiller Go. Listen er et uddrag taget fra “British Go Association”‘s liste, som kan ses her: https://www.britgo.org/general/celeb/index.html
  • En række spændende links

Læs artiklen her: https://fanaro.io/articles/why_play_go/why_play_go.html

– Siden er sidst opdateret 27. april 2022 Kl. 16:38

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *