Hørt og læst om Go – Juni 2021

Go Baduk Weiqi bøger i reol

 1,454 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Her kan du finde korte historier om, hvad jeg har læst og hørt om Go i Danmark og udlandet, som jeg finder interessant. Jeg tilføjer løbende historier i løbet af måneden, så hold øje med nyt indhold.

Clossi metoden – Et bud på læsning af Go spillet

Det er ikke nok, at kunne reglerne for at vinde i Go. Man skal tilegne sig effektive strategier og taktikker. Men det er heller ikke nok. For at være i stand til at afprøve sine strategier og taktikker skal man være i stand til at kunne læse spillet.

For hver sten, der lægges på brættet opstår der en ny (stort set unik) situation. Man kan beskrive denne situation som et stillbillede af spillets bevægelse mod sin afslutning. Hvordan vi er endt i den situation og hvad vores næste træk skal være handler om vores færdighed i at læse spillet.

Afhængig af vores erfaring med spillet foretager vi alt mellem fremragende og deciderede dårlige træk. Jeg har hørt, at den bedste måde, at blive bedre til go er, at starte med at undgå de dårlige træk. Det er i hvert fald én strategi.

Den første læsning vi oftest lærer er at hjørnerne er vigtigst, så kanterne og til sidst centrum. Men også, at holde øje med hvor mange friheder ens grupper har og om de er levende eller døde. Listen med det man skal holde øje med er næsten uudtømmelig.

Shawn Ray er en kendt Go instruktør, som har beskrevet en metode til at læse spillet, som han mener virker for specielt begyndere, men også mere erfarne. Han kalder den “Clossi metoden” efter hans brugernavn på online Go serveren OGS. Han benytter metoden i sin daglige undervisning og mener at den virker.

Jeg har fået tilladelse til at oversætte hans metode til dansk:

Clossi metoden

Jeg har ændret farverne i hans diagram, så jeg synes det bliver lidt mere visuelt pædagogisk. Rød er de overordnede strategiske spørgsmål. Gul er de detaljerede strategiske overvejelser og grøn er de taktiske muligheder.

Jeg vil gerne fremhæve hans overordnede strategiske spørgsmål, da de indholder to interessante filosofier. For det første indeholder hans metode tre grundperspektiver, hvorved man kan betragte en situation på brættet. I første person, i anden person og i tredje person. Altså fra eget perspektiv, fra modstanderens perspektiv og fra et neutralt helhedsperspektiv.

For det andet, så lægger han vægt på svaghed og ikke styrke. Han tænker ikke: – Her er jeg stærk og hvad kan jeg bruge det til, eller sekundært her er min modstander stærk, hvordan kan jeg klare ham. Han tænker: – Hvordan kan jeg blive stærkere, og sekundært hvordan kan min modstander blive svagere.

Hvis du vil vide mere om “Clossi metoden” og Shawn Rays forslag til at blive en bedre Go spiller som nybegynder og begynder, så kan du læse mere her: The Clossi Approach

Shawn Ray ville gerne have, at jeg også henviste til hans websted, hvor han har samlet alle sine live stream aktiviteter, men tilsyneladende er linket holdt op med at virke. Måske er det kun midlertidigt, men her er det for god ordens skyld: The Clossi Approach – Clossius live

Hvis du vil se nogle af Shawn Rays fremragende introduktions videoer til Go, så kan du finde links til dem under “Youtube – Introduktion” på Go Dojo Danmarks links side.

Her finder du anmeldelser af Go bøger

Der findes rigtig mange bøger, som du kan investere i, hvis du vil have en teoretisk vinkel på Go.

Mange af dem er klassikere, men det gør dem ikke nødvendigvis bedre end andre. Nyere bøger er f.eks. oftere mere pædagogiske og nemmere at læse.

Min erfaring som begynder med at læse teoribøger om Go er, at det er meget kompakt information, der præsenteres. Hver diagram kan tage lang tid at forstå og huske fordi det kræver færdigheder i begrebet “læsning”. Altså læsning af en situation på et Go bræt. Hvad er der sket forud for denne situation og hvad kan der ske efterfølgende af mulige udfald.
Der anvendes også ofte et Go fagsprog, som du skal sætte dig ind i. Det vil ofte være på japansk, men de fleste bøger er på engelsk, så du skal også have styr på mange engelske oversættelser af japanske termer. Et engelsk eksempel kan være “a knights move”, som på japansk er “keima”.

Især mange klassikere, som man “bør” læse, kan være meget vanskelige at læse. Først da jeg fandt anmeldelser af disse bøger forstod jeg hvorfor. På disse bøger står sjældent noget om, hvilket erfaringsniveau, du skal have for at få mest ud af bogen. Men i anmeldelser skrives nogle gange f.eks. at denne specifikke bog var velegnet til 4-3 kyu spillere eller anden information om målgruppen. Ok, så er det måske ikke lige den bog, jeg skal starte med som dobbelt kyu (30-10) spiller, selvom bogen er en klassiker.

Jeg har tænkt senere, at anmelde bøger her på Go Dojo Danmark, men det ligger ikke i prioriteringen for i år. Men jeg har fundet tre steder på nettet, hvor du kan finde gode anmeldelser af Go litteratur. De indholder ikke bøger udkommet indenfor de sidste 5-6 år, men dækker stort set alle vigtige Go udgivelser før.

BenGoZen Reviews

David Carlton’s Go Bibliography

Robert Jasiek’s Go Book Reviews



Denne side er licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
Creative Commons-licens.

– Siden er sidst opdateret 20. juli 2021 Kl. 17:17

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *