Hørt og læst om Go – November 2021

Ringsted Ungdoms Go Klub Skoletjeneste

 1,223 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Her kan du finde korte historier om, hvad jeg har læst og hørt om Go i Danmark og udlandet, som jeg finder interessant. Jeg tilføjer løbende historier i løbet af måneden, så hold øje med nyt indhold.

Danmarksmesterskaberne i Go for unge afgøres 4. december i Ringsted

Danmarksmesterskaberne i Go for unge under 16 år bliver i 2021 afgjort i Ringsted lørdag 4. december kl. 10 – 17.

Ringsted Go Klubs ungdomshold deltager for første gang og i den anledning holdes der samtidig åbent hus, så andre unge i Ringsted og omegn kan opleve verdens sejeste brætspil i aktion.

Der vil være mulighed for at lære spillet at kende og møde Danmarks bedste Go spillere under 16 år.

Sted: Samlingssalen, Dagmarskolen, Vestervej 11, 4100 Ringsted

Link til turneringen: https://ringsted-go-klub.dk/RGK/Turneringer/kspo%202021.html

DM 2021 i Go blev afholdt i Aarhus i efterårsferien

Jeg deltog sammen med fire andre medlemmer fra Ringsted Go Klub i Danmarksmesterskaberne 2021 i Go i Aarhus den 22. – 24 oktober.

Det foregik på Folkestedet i Aarhus, som havde nogle gode faciliteter til afholdelse af turneringen. Vi havde et stort lokale, hvor selve turneringen foregik, og masser af udenomsplads til snak og hygge mellem de enkelte runder.

I år deltog 22 Go spillere fra de danske Go klubber, en enkelt udenfor klub, og to fra Tyskland så vi var i alt 25 deltagere, hvilket må siges at være et godt fremmøde.

DM 2021 i Go i Aarhus

Der var en del nye spillere, jeg ikke kendte, og det var både spændende at møde dem over brættet og lære dem at kende.

Vi fik ikke socialiseret så meget med de andre klubber om aftenen da det kun var fredag, hvor det var praktisk muligt. Men tre af os fra klubben lykkedes da at finde et ledigt bord på en restaurant den aften. Maden var faktisk så god, at vi snakkede mere om maden end om Go. Ja, det lyder utroligt.

Det er svært at pege på nogle spil i turneringen, som ikke indeholdt drama, som man kunne bruge lang tid på at snakke om. Men sådan er Go.

Vinderen af DM21 blev Søren Ohlenbusch (4 dan) fra Odense Go Klub, som tog titlen tilbage fra Mathis Isaksen (4 dan) som vandt sidste år i Ringsted.

På billedet ser i formanden Rasmus Bisschop-larsen for Dansk Go Forbund overrække førstepræmien til Søren, som udover et økonomisk tilskud til et udenlandsk mesterskab vandt et eller andet brætspil, som vi aldrig fandt ud af, hvad var.

Søren Ohlenbusch vinder DM 2021 i Go i Aarhus

Turneringsresultaterne kan ses her: https://www.europeangodatabase.eu/EGD/Tournament_Card.php?&key=T211022A

The Game of Go fra 1908 af Arthur Smith frigivet på Project Gutenberg

The Game of Go: The National Game of Japan er den første Go bog på engelsk udgivet i vesten. Den er netop udgivet som public domain i USA og kan hentes gratis på Project Gutenberg.

Bogen indeholder:

  • En historisk gennemgang af Go
  • En beskrivelse af brættet og sten
  • Spillets regler
  • Hvordan man spiller Go og terminologi på japansk
  • Eksempel spil
  • Joseki og åbningen
  • Slutspillet
  • Og en række tsumego (Go problemer)

Forfatteren Arthur Smith laver en sammenligning mellem Go og Skak, som læserene tænkes at kende, og han fremhæver da også Go som et langt mere interessant spil.

The Game of Go kan bruges som en grundbog, hvis man er til en mere teknisk grundig tilgang til Go. Det er ikke en læse-let introduktion, men indholder en masse interessant information om spillet.

Jeg synes bogen er læseværdig, da den henvender sig til nysgerrige læsere, som ikke har kendskab til Go og måske kender lidt til Skak. Forfatteren formidler stoffet på en seriøs og grundig måde, så selv erfarne Go spiller kan få noget ud af den.

Bogen læses bedst som EPUB (med billeder) udgaven, men det kræver at du har en EPUB læser installeret på din enhed. Jeg kan anbefale: Calibre

Bogen i EPUB format kan hentes her: https://www.gutenberg.org/ebooks/66632

Ringsted Go Klub planlægger skoletjeneste i 2022

Abstrakte brætspil

Der findes mange undersøgelser, der viser, at abstrakte strategi brætspil kan støtte børns udvikling i en positiv retning, når det handler om at lære tålmodighed, fordybelse, logisk tænkning og andre positive kvaliteter, som vi stræber efter som menneske eller samfund.

Et abstrakt strategi brætspil fungerer ved, at det er spillernes dygtighed, der er afgørende for udfaldet og ikke tilfældigheder, som brætspil, med f.eks. brug af terninger eller træk af kort.

Fordele ved Go

Hjernescanninger af mennesker, som spiller Go viser, at de benytter begge hjernehalvdele, når de spiller, til forskel fra Skak spillere, hvor primært kun den logiske analytiske side benyttes. Det betyder, at når man spiller Go, så trænes den kreative side af hjernen også.

En koreansk undersøgelse fra 2008 peger på, at elever som begynder at spille Go jævnligt, stiger signifikant i intelligenstests, får øget tålmodighed og bliver bedre til behovsudskydelse.

En anden faktor er, at Go er spil, hvor alle “brikker” (kaldet sten) er lige og at det er relationerne mellem stenene, som er af afgørende betydning i et spil. Det betyder også, at relationelle kompetencer hos eleverne trænes, hvilket giver eleverne større grundlæggende sociale kompetencer.

Noget andet unikt ved brætspillet Go er, at du kan spille med handicap, hvilket kan udligne styrkeforskellen mellem spillerne. Det betyder, at mindre erfarne Go spillere vil kunne vinde over mere erfarne spillere. Det er godt for børns selvtillid.

Go i undervisningen

I Europa er der endnu ikke mange erfaringer med undervisningsforløb, der inkluderer brætspillet Go. Men der er stor fokus i det Europæiske Go Forbund på at få erfaringer med det.

Omkring 2016 havde Langelands Efterskole et tilbud om at spille Go 45 minutter om ugen, som en del af matematik undervisningen. Jeg ved ikke hvilke erfaringer, man har gjort sig af tilbuddet, men jeg mødte faktisk en tidligere elev fra efterskolen, som ikke gik i en Go klub, men havde stillet op til Danmarks mesterskaberne her i år. Så et indtryk må Go have haft på de elever, som deltog i tilbuddet dengang.

Ringsted Ungdoms Go Klub viser vejen i Danmark

Med støtte fra Korea Sports Promotion Foundation, Ringsted Kommune og Dansk Go Forbund startede Ringsted Go Klub en ungdomsafdeling i august 2021.

Det er dels et tilbud for unge i Ringsted Kommune, og andre unge på Midtsjælland, Vestsjælland og Sydsjælland, der er mere til tankesport end traditionel fysisk sport. Det er også et forsøg på, at udbrede kendskabet til Go blandt unge for at skabe nye Go talenter i Danmark. Og det er også et forsøg på at få erfaringer med undervisning af unge i brætspillet Go, så der kan skabes en decideret skoletjeneste.

Det lyder ambitiøst, og Ringsted Go Klub ved godt, at det vil tage mange år at få de fornødne erfaringer og se resultater af arbejdet.

Hvis du er interesseret i bidrage til arbejdet, et samarbejde eller vil høre mere om skoletjenesten, så kan du læse mere her: https://ringsted-go-klub.dk/RGK/Om%20RGK/Samarbejder/skole.html

Du kan læse mere om Ringsted Ungdoms Go Klub her: https://ringsted-go-klub.dk/RGK/Om%20RGK/Juniore/index.html

Du kan læse mere om Go på Langelands Efterskole omkring 2016 her: https://faa.dk/artikel/br%C3%A6tspil-i-matematiktimen

Jeg arbejder på en række artikler, der går i dybden med den faglige forskning der findes om Go og den koreanske undersøgelse fra 2008.

– Siden er sidst opdateret 12. december 2021 Kl. 11:54

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *