DDGE – 1-2 punktet – Ninoichi

Go Encyklopædi

 674 har set denne side ialt,  2 har set denne side i dag

De otte 1-2 punkter på brættet kaldes på japansk for ninoichi (二の一) og har den egenskab, at de hver kun har 3 friheder, da punkterne ligger på brættets kant.

På billedet er de markeret med x og på et 19×19 spillebræt svarer det til koordinaterne: A2, A18, B1, B19, S1, S19, T2 og T18.

DDGE 1-2 punktet Ninoichi

På samme måde som 1-1 punktet har 1-2 punktet stor betydning for en spillers overlevelse i hjørnet. 1-2 punktet er ofte et vital punkt i ”liv og død” strategier og Go problemer. Forskellen mellem liv og død kan handle om mange point for hver spiller.
Se: Liv og død

Hvis en spiller har sten på de to 1-2 punkter i hjørnerne og modstanderen ikke kan kontrollere 2-2 punktet, så er 1-1 punktet et godt øje:

DDGE 1-2 punktet Ninoichi 1

1-2 punktet kan også være genstand for ko situationer, da det kun kræver 5 sten før der kan være ko i hjørnet:

DDGE 1-2 punktet Ninoichi 2

Hvis Sort lægger sten 1, så erobres den hvide sten i koordinat B1. Det er en ko situation, da Hvid har mulighed for at lægge en sten i B1, hvorefter den oprindelige situation opstår. Derved tvinges Hvid til at foretage et andet træk på brættet eller passe, før B1 eventuel igen kan spilles.
Se: KoDenne side er fra “Den Danske Go Encyklopædi” og licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
Creative Commons-licens.

– Siden er sidst opdateret 26. december 2021 Kl. 14:25

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *