DDGE – Goban

Go Encyklopædi

 403 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Spillebrættet hedder goban (碁盤) på japansk, og selvom vi i Danmark forsøger at følger de japanske navne, så kalder vi det ofte “bare” et spillebræt eller endda bare bræt. På kinesisk kaldes Go brættet for qí pán (棋盘) eller qí bǎn (棋板). På koreansk hedder det baduk pan (바둑판).

Et goban består af et stykke fladt materiale, hvorpå der er afbildet et net af 19×19 linjer. Når jeg skriver sådan, er det fordi Go den dag i dag i hele verden spilles på alt fra et stykke papir, et stykke stof til smukt dekorerede borde i eksklusivt træ. Der findes i dag alle mulige forskellige typer goban til enhver situation: Bordbrætter, gulvbrætter, magnetiske, rulbare, elektroniske, vægtavler osv.

DDGE Goban

Der vil også være 9 punkter på et goban, hvor linjernes krydser, som er fremhævet med et fedt punktum. De kaldes hoshi, og har en særlig betydning især ved handicap spil.
Se: Hoshi

Der spilles på de punkter, hvor linjerne mødes eller krydses, dvs. også på kanten og i hjørnerne af nettet. Så der er 19×19 = 361 punkter på et tomt goban, hvor man kan spille, dvs. lægge en sten.

Dimensioner

Et goban er ikke firkantet, altså som et kvadrat. Hvis du kigger i Go bøger, på online Go servere, Go diagrammer, og andre steder, så er et goban typisk afbildet kvadratisk. Men et rigtigt fysisk goban er faktisk rektanglet, cirka 7 procent, så alle linjerne liggere tættere på hinanden på den korte side af brættet, og længere fra hinanden på den lange side.

Der er en grund til, at goban er en anelse rektangulært. Når goban placeres, så hver spiller har den korte side ind mod sig og den lange imellem sig, så vil vinklen mellem brættet, det net, som de 19×19 linjer danner, og ens øjne bevirke, at hjernen opfatter goban som kvadratisk.

Et japansk goban følger forholdet 1,4 : 1,5 : 0,5 shaku (尺, en japansk fod), som svarer til:

Bredde: 424,2 mm

Længde: 454,2 mm

Tykkelse: 151,6 mm

Linje mellemrum på bredde: 22 mm

Linje mellemrum på længde: 23,7 mm

Linje tykkelse: 1 mm

Hoshi punkt diameter: 4 mm

På dette goban benyttes sten med diameter på: 22,5 mm

Historie

Det ældste goban er fundet i en hule i Wangdu i Heibei provinsen og menes at være fra det østlige Han dynasti (25-220 e.Kr.). Det bestod af 17×17 linjer, men omkring år 200 e.Kr. begyndte man at spille på 19×19 gobans, som man også gør i dag.

DDGE Goban 17x17 - Han dynastiet

Andre størrelser

Der spilles også på andre størrelser goban. De mest almindelige er 9×9 og 13×13 linjer. Der er dog stor forskel på at spille på disse og så et 19×19 bræt.

Ofte anvendes 9×9 som introduktion til spillet, da det kan spilles færdigt meget hurtigt. Da brættet ikke er så stort, så ligger vægten mere på taktik end på strategi. Man kan dog ikke sig, at et 9×9 goban er en decideret begynderstørrelse, men en god størrelse til at træne lokale taktikker.

På et 13×13 goban begynder begrebet “indflydelse mellem stenene” at gøre sig mere gældende og kræver derfor mere end bare lokale taktikker. Man skal tænke mere abstrakt. Denne størrelse kan man sige er en mellemting mellem et 9×9 og 19×19 og egner sig godt til børn og hvis man vil have et hurtigt spil.

Der findes eksempler på større gobans end 19×19, hvilket er blevet mere populært i nyere tid. 21×21, 25×25 og endda større gobans kan ses på diverse online servere. Selve spillet ændrer sig dog ikke radikalt på disse større gobans. “Indflydelsen mellem stenene” bliver kun minimal ændret og det taktiske spil er det samme, så det er spilletiden som bliver markant forlænget, og nogle synes måske det er sejere, at kunne fortælle at de spiller på disse størrelser.

Inddeling

Geografisk

Et goban inddeles geografisk i 9 områder:

DDGE Goban Inddeling Geografi
 • 4 hjørner:
  • A. Øverste venstre hjørne
  • B. Øverste højre hjørne
  • C. Nederste venstre hjørne
  • D. Nederste højre hjørne
 • 4 sider:
  • E. Venstre side
  • F. Højre side
  • G. Øverste side
  • H. Nederste side
 • I. Centrum

De forskellige område er også karakteriseret ved at have forskellige strategisk og taktisk betydning.
Almindeligvis forsøger man at tilegne sig hjørnerne først, derefter siderne og til sidst centrum.

Linjer

Man taler også om linjer på et goban.
Den første linje er alle de punkter, der går hele vejen rundt på kanten. Den anden linje er alle de punkter, der er et punkt fra kanten, osv.

De vigtigste linjer er:

 • Første linje
 • Anden linje
 • Tredje linje
 • Fjerde linje
 • Femte linje

De forskellige linjer er også karakteriseret ved at have forskellige strategisk og taktisk betydning.

Koordinater

Man spiller på et goban, altså lægger sten, hvor linjerne krydses. På et 19×19 gobab er der 361 punkter, hvor linjerne krydses.

Ud af x-aksen, altså vandret er der 19 linjer, som hver har tildelt et bogstav fra A til T. Bemærk at bogstavet I ikke benyttes, da det kan forveksles med J.

Ud af y-aksen, altså lodret er der også 19 linjer, som hver har tildelt et tal fra 1 til 19.

Ethvert punkt på et goban har derved et koordinat, som benyttes til at nedskrive spillet.

Andre størrelser goban benytter samme koordinatsystem.
Se: KoordinatDenne side er fra “Den Danske Go Encyklopædi” og licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
Creative Commons-licens.

– Siden er sidst opdateret 19. december 2021 Kl. 16:44

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *