521 har set denne side ialt, 1 har set denne side i dag
Brætspillet Go spilles af 2 personer, der hver har brikker, kaldet sten, i farven hvid eller sort.
Hvid spiller kaldes shiro og skrives 白 på japansk. På kinesisk hedder hvid spiller Bái (白) og på koreansk Baek (백/白, også ”Paek”).
Hvid er typisk den mest erfarne spiller. Men det beror på hvad man aftaler inden spillet begynder.
Hvid spiller giver sort spiller handicap, hvis der aftales et handicap spil.
Se. Handicap
Hvid spiller kan modtage komi(kompensation for fordel), hvis dette er aftalt før spillet startes.
Se: Komi
Hvid spiller altid, som nummer 2. Det betyder også, at hvis Sort spiller har fået handicap, dvs. lagt handicap sten på før spillets start, så er det Hvids tur.
Notation
Hvis spillet skrives ned til senere review (gennemgang), så har hvid lige numre for spil uden handicap, og ulige numre for spil med handicap. Bemærk at hvis en spiller siger pas, så er dette også et træk.
I engelsk Go litteratur skrives hvid som W, for ”White” og sort som B, for ”Black”.
I billedet nedenunder ses 2 eksempler A og B fra et Go diagram.
Eksempel A viser, at Hvid spiller har lagt en sten på brættet markeret med 2, hvilket så er spillets andet træk.
Eksempel B viser tre hvide sten på brættet, som Hvid spiller har lagt. På hver sten er skrevet et symbol, cirkel, firkant og trekant, som illustrerer, at de er markeret. Markerede sten benyttes meget i forbindelse med kommenterede spil, Go opgaver eller i undervisningsmateriale.
Historie
Go stammer oprindeligt fra Kina, hvor sort og hvid spiller repræsenterer yin og yang. Sort er yin og det kvindelige, mens yang er det hvide og mandlige. Det fortæller noget om Go spillets dybe rødder i folketraditioner og filosofi.
Derfor ses i nedskrevne Go spil fra ældre tid, at hvid spilles benævnes som ham eller han. Dette er dog ikke konsekvent gennemført i vestlig fortolkning.
I dag benyttes ikke begrebet køn i forbindelse med Go spil, i hvert fald ikke i Danmark, men den hvide eller sorte spiller, eller f.eks. ”Hvid spiller J4” eller ”Sort lægger på E7”.
Denne side er fra “Den Danske Go Encyklopædi” og licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
.
– Siden er sidst opdateret 21. december 2021 Kl. 10:56