DDGE – Tengen

Go Encyklopædi

 397 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Tengen (天元) er det japanske ord for midtpunktet på Go brættet og betyder på japansk ”himmelens oprindelse”. Ordet er adopteret på engelsk.
Et dansk ord for tengen er: ”Midtpunkt”.

På kinesisk hedder midtpunktet tiān yuán (天元) og på koreansk cheonweon (천원/天元).

På et 9×9 bræt vises det markeret her med X på punktet E5:

DDGE Tengen 9x9

På et 13×13 bræt vises det markeret her med X på punktet G7:

DDGE Tengen 13x13

På et 19×19 bræt vises det markeret her med X på punktet K10:

DDGE Tengen 19x19

9×9 brættet

Tengen har stor vigtighed for spillere på 9×9 brættet i åbningen (5-5 åbning) og kan være en afgørende faktor til at vinde spillet.
Men det betyder ikke, at hvis man spiller på tengen, så er man sikker på at vinde. Det kaldes et stort træk, dvs. et godt træk, fordi det skaber indflydelse på alle sider af brættet i et træk.

DDGE Tengen 9x9 Indflydelse

19×19 brættet

Der findes nogle strategier i åbningsspillet på 19×19 brættet, hvor tengen spilles først. Det blev intenst udforsket i 1930’erne, en periode, som også kaldes for “den nye åbnings æra”. Ideen var at fokusere på indflydelse i centrum af brættet i åbningsspillet. I dag spilles denne åbning sjældent.

Der er ikke meget litteratur, der specifikt omtaler tengen i midterspillet, da midten i forvejen netop er karakteriseret ved, at der ligger en eller flere sten i området omkring midten.Denne side er fra “Den Danske Go Encyklopædi” og licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
Creative Commons-licens.

– Siden er sidst opdateret 26. december 2021 Kl. 14:26

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *