Den store Go ordbog – 1-1 Punktet – Ichinoichi

De store Go ordbog Godojo Danmark

 318 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Den Store Go Ordbog

De fire 1-1 punkter på brættet, kaldes ichinoichi(一の一 på japansk) og har den egenskab, at de hver kun har 2 friheder. På billedet er de markeret med x og på et 19×19 bræt svarer det til koordinaterne: A1, A19, T1 og T19.

DSGO-Punkt-3-Navngivne-punkter-2_3b

På samme måde som 1-2 punktet har 1-1 punktet stor betydning for en spillers overlevelse i hjørnet. 1-1 punktet er ofte et vital punkt i ”liv og død” strategier og Go problemer. Forskellen mellem liv og død kan handle om mange point for hver spiller.

Se: Liv og død

1-1 punktet er et godt sted, at lave et øje, da den kun kræver sten på 1-2 punkterne og hvis modstanderen ikke kan kontrollere 2-2 punktet:

DSGO-1-1 Punkt-1_1

På billedet ses 2 hvide sten i 1-2 punkterne. Den har lavet et øje i A1 markeret med a. Hvis hvid kontrollerer punktet B2 markeret med b, så er det et effektivt øje.

1-1 punktet er også ofte genstand for ko situationer. Da det kun kræver 5 sten før der kan være ko i hjørnet:

DSGO-1-1 Punkt-1_2

Hvis sort lægger sten 1, så erobre hvid sten i koordinat B1. Det er ko situation, da hvid har mulighed for at lægge en sten i B1, hvorefter den oprindelige situation opstår. Derved tvinges hvid til at foretage et andet træk på brættet eller passe, før B1 eventuel igen kan spilles.Denne side er licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
Creative Commons-licens.

– Siden er sidst opdateret 15. december 2020 Kl. 12:12

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *