Den store Go ordbog – Handicap

Go Encyklopædi

 808 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Handicap i Go er en kompensation for en svagere spillers styrke med et formål om at skabe mere jævnbyrdige spil. Det gør samtidig spillet mere spændende for en mere erfaren spiller.

På japansk kaldes det “te ai” (手合い), på kinesisk “ràng zǐ” (让子) eller “shǒu zǐ” (授子) og på koreansk “jeop-baduk” (접바둑).

Når der tales om handicap, så taler man om, at Sort spiller (som altid er den svageste spiller) få tildelt et antal sorte sten, som lægges på brættet på bestemte steder, som sit første træk.

Man skal dog være opmærksom på, at den der begynder spillet i Go (altid sort) har en fordel ved at begynde, hvilket betyder, at Hvid normalt altid kompenseres ved, at få et antal point på forhånd. Under de japanske regler er det oftest 6,5 point, hvilket udjævner fordelen og forhindrer jigo, altså uafgjort. Disse point som Hvid spiller får på forhånd kaldes komi.

Se: Komi

Når der spilles handicap spil, så er komi 0,5.

Handicap skalaen

Normalt gives der handicap på mellem 2 og 9 sten.

Det er muligt at give mere handicap i form af flere sten, men det er sjældent brugt. Nogle taler for, at hvis man har brug for mere end 9 handicap sten på et 19×19 bræt, så får man mere ud af at øve sig på et mindre bræt, f.eks. 13×13 eller 9×9.

Størrelse af handicap

Hvis du spiller Go mod den samme modstander over en periode og i begge vinder sådan cirka lige meget, så har i den samme styrke. Har Sort brug for et bestemt antal sten for , at i vinder sådan cirka lige meget, så kan antallet af sten indikere cirka hvor mange graders forskel i styrke i har.

For spillere, der kender deres erfaringsgrad fra en klub gælder normalt, at for hver gradsforskel i styrke mellem de to spillere får Sort en handicap sten. Komi er 0,5. Er der én grad i forskel spilles uden handicap sten, men med komi 0,5.

Hvis du har en grad fra en online Go server, så kan du ikke nødvendigvis regne med, at den svarer til en klub grad, da en sådan er valideret af DGF (Dansk Go Forbund). Der kan være en usikkerhed på måske +/- 3 mellem en grad fra en online server og en klub grad.

I Go turneringer organiseret under EGF (European Go Federation), dvs. også i Danmark spilles der normalt ikke med handicap. Der vil formatet også oftest være, at spillerne møder nogenlunde jævnbyrdige spillere først, og jo flere gange du vinder, jo dygtigere modstandere møder du.

Etikette omkring handicap

Det er god Go etikette, at hvis en stærk spiller tilbyder handicap til en mindre stærk spiller, så accepterer denne tilbuddet.

Det bunder i en dybere filosofi i Go, at man som spiller altså bør søge læring gennem sine spil uanset om man vinder eller taber.

Ved at acceptere et handicap, så giver du din stærkere modstander mulighed for også blive udfordret og derved lære noget af spillet.

Det er også en stærkere modstanders rækken hånden til dig, at han/hun vil bruge sin tid på at spille med dig, og ved at acceptere handicap udviser du en form for anerkendelse og respekt for jeres forskelligheder.

Handicap og børn

Brætspillet Go, som en tankesport, egner sig også til børn, fordi den tilbyder mulighed for handicap.

En vigtig ting i spil er at opleve succeser en gang imellem, så man synes det er sjovt og spændende. Det er især vigtig, at styrke børns selvværd og selvtillid og det kan Go med handicap.

Handicap på et Go bræt

De følgende illustrationer viser hvordan handicapsten skal lægges på et almindeligt 19×19 bræt, når der spilles med japanske regler, som man gør i Danmark.

Når du ser på en illustration, så skal du forestille dig, at Sort spiller altid er for neden og hvid spiller for oven.

Nogle mener, at det er god etikette, at lægge stenene i en bestemt rækkefølge. Rækkefølgen er angivet med tal.

DSGO Handicap 19x19 2 sten
DSGO Handicap 19x19 3 sten
DSGO Handicap 19x19 4 sten
DSGO Handicap 19x19 5 sten
DSGO Handicap 19x19 6 sten
DSGO Handicap 19x19 7 sten
DSGO Handicap 19x19 8 sten
DSGO Handicap 19x19 9 sten

Go bræt – 13×13

På et 13×13 bræt lægges handicapsten på samme måde som på et 19×19, dvs. på fjerdelinjen og i centrum, når der spilles med japanske regler, som man gør i Danmark.

Når du ser på en illustration, så skal du forestille dig, at Sort spiller altid er for neden og hvid spiller for oven.

Nogle mener, at det er god etikette, at lægge stenene i en bestemt rækkefølge. Rækkefølgen er angivet med tal.

DSGO Handicap 13x13 2 sten
DSGO Handicap 13x13 3 sten
DSGO Handicap 13x13 4 sten
DSGO Handicap 13x13 5 sten
DSGO Handicap 13x13 6 sten
DSGO Handicap 13x13 7 sten
DSGO Handicap 13x13 8 sten
DSGO Handicap 13x13 9 sten

Go bræt – 9×9

På et 9×9 bræt lægges stort set altid handicapsten på tredje linje og i centrum, når der spilles med japanske regler, som man gør i Danmark.

Når du ser på en illustration, så skal du forestille dig, at Sort spiller altid er for neden og hvid spiller for oven.

Nogle mener, at det er god etikette, at lægge stenene i en bestemt rækkefølge. Rækkefølgen er angivet med tal.

DSGO Handicap 9x9 2 sten
DSGO Handicap 9x9 3 sten
DSGO Handicap 9x9 4 sten
DSGO Handicap 9x9 5 sten
DSGO Handicap 9x9 6 sten
DSGO Handicap 9x9 7 sten
DSGO Handicap 9x9 8 sten
DSGO Handicap 9x9 9 sten

Frit handicap

Frit handicap betyder, at Sort må lægge sine handicap sten lige hvor han/hun synes. Dette er ikke tilladt med de japansk regler, men der findes regelsæt, der tillader det.



Denne side er licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
Creative Commons-licens.

– Siden er sidst opdateret 23. december 2021 Kl. 10:21

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *