Den store Go ordbog – Jigo

Go Encyklopædi

 716 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Jigo(ジゴ) er det japanske ord for uafgjort. På kinesisk hedder det chí qí (持棋) og på koreansk bik (빅, samme ord benyttes også for Seki).

Der er Jigo, når begge spillere har samme antal points, når spillet er afsluttet og points er talt sammen.

Se: Point

I Go spil og konkurrencer, hvor jigo benyttes, tælles uafgjort som et resultat.

I Go kan der være tre udfald af et spil. En vinder(og en taber), jigo eller intet resultat. Et spil som ender med intet resultat, er meget sjældent og opstår kun i helt bestemt situationer.

Se: Intet resultat

For at udjævne mellem den fordel, at sort spiller starter, så benyttes et begreb kaldet komi. Det betyder, at hvid spiller tildeles et vist antal points, som lægges til hvids point, når points for begge spillere er talt sammen. Komi er altså et tal, nemlig points.

For begyndere eller hvis det aftales mellem spillerne, så bestemmer man selv om komi skal benyttes, og hvor stor komi skal være.

Begyndere behøver ikke, at tænke på komi og regne med det, da komi implicit er 0 points for hvid spiller, hvis ikke andet er aftalt.

Det er helt normalt, især i konkurrencer, at man spiller med komi, hvor komi er et tal + 0,5. Det betyder, f.eks. at hvid får 5,5 i komi, som altså det antal points, som skal lægges oveni hvids points for at få hvids samlede antal points.

Ved at benytte en komi, der har et halvt point ekstra, så kan der ikke blive jigo i et spil. Der vil altid være en vinder(og en taber).

Se: KomiDenne side er licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
Creative Commons-licens.

– Siden er sidst opdateret 23. december 2021 Kl. 10:22

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *