Min Go Status nr. 14

Status Go Sten

 337 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

Dette er en opdatering på min egen Go læring.

Jeg har de seneste måneder kommet bagud med mange opgaver, men har dog holdt fast i at få trænet en eller anden form for Go hver dag. Det er mest tsumego, hvor jeg nu begynder at kunne mærke, at jeg kan løse flere opgaver, som jeg ikke kunne løse i foråret.

Jeg deltog i Danmarksmesterskaberne i Go 2021 i Aarhus den 22. – 24. oktober i efterårsferien, hvor jeg fik en solid sidsteplads ligesom sidste år. Men det var stor læring, at spille mod en masse dygtigere go spillere.

Jeg har også spillet med i to online turneringer, hvor det faktisk lykkes mig i sidste turnering at vinde et enkelt spil. Så måske bliver jeg lidt bedre til at spille Go med tiden.

Jeg tror muligvis, at jeg har fået knækket koden til, hvordan jeg bliver bedre til spillet. Jeg kan sagtens huske det man kalder former, som er sten placeret på en bestemt måde i forhold til hinanden. Nogle former er mere stærke end andre. Det kan forstås som de mere statiske aspekter på brættet. Men det er ikke nok, at spille efter stabile former.

Jeg har haft meget svært ved at huske rækkefølger af sten, som er det dynamiske aspekt af spillet. Det ses i det begreb, som kaldes suji, oftest benyttet i tesuji og joseki. Det er rækkefølger af sten lagt i lokale positioner, som giver en fordel for den, som lægger den første sten.

Så jeg er begyndt at træne forskellige suji’er på et fysisk bræt. Ikke for at kunne huske den enkelte suji, f.eks. en joseki, men for at træne det, at kunne huske rækkefølger af sten. I starten kunne jeg kun huske 4-5 sten, men kan jeg huske op til 15 efter at have set og prøvet rækkefølgen 2-3 gange.

Ved at træne disse sekvenser og variationer synes jeg, at jeg begyndt at få en vis forståelse for hvad som virker og hvad som ikke virker. Men jeg kan godt se, at det vil kræve flere års træning før jeg har fået en opbygget en nogenlunde stor “ordbog” af sekvenser til, at jeg også ved hvilke, der virker i en given situation og hvornår jeg skal bruge dem.

– Siden er sidst opdateret 18. december 2021 Kl. 22:11

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *