Den store Go ordbog – 4-4 Punktet – Hoshi joseki

Go Encyklopædi

 615 har set denne side ialt,  1 har set denne side i dag

De fire 4-4 punkter på brættet kaldes hoshi joseki. På billedet er de markeret med x og på et 19×19 bræt svarer det til koordinaterne: D4, D16, Q4, Q16.

DSGO-Punkt-3-Navngivne-punkter-2_7f

Disse punkter refererer til det punkt, hvor der først lægges en sten i det, der i joseki kaldes en ”4-4 joseki åbning”. En 4-4 Joseki åbning er rækkefølge af træk, der kan give begge modstandere en balanceret position i et hjørne, men ikke nødvendigvis.

Se: 4-4 Joseki

4-4 punktet støtter indflydelse og fleksibilitet i stedet for territorie. Dvs. målet er at skabe indflydelse og ikke nødvendigvis opnå territorie i hjørnet.

Et muligt svar for hvid spiller er, at angribe sort direkte med en 3-3 invasion.

Se: 3-3 Punktet – Sansan

Stort set alle Go spil starter i et af 4-4 punkterne, altså i et af de 4 af hoshi punkter. Men det er helt op til sort spiller, hvilket punkt på brættet, hvor første sten lægges. Der findes ingen regel om dette.

Det er dog japansk etikette, at første sten lægges i øverste højre hjørne. Dette kan ses som en gestus, så hvid ikke behøver, at strække sin arm over på modsatte side for at lægge en sten eller skulle gøre det, for at svare direkte på sort sten.

Men hvis hvid vælger, at benytte en parallel start, så er det en anden sag.

I professionelle spil er det usædvanligt, hvis et spil ikke startes i øverste højre hjørne.Denne side er licenseret under en Creative Commons Kreditering 4.0 International-licens
Creative Commons-licens.

– Siden er sidst opdateret 29. december 2021 Kl. 11:37

Henrik Falk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *